Opleidingscheques

Creo is erkend opleidingsverstrekker voor de Vlaamse opleidingscheques. Dit betekent dat je de meeste van onze opleidingen kan betalen met opleidingscheques.

Wie kan er cheques aanvragen?

Iedereen die werknemer is en die niet hooggeschoold is, kan opleidingscheques aanvragen. Je kan elk kalenderjaar maximaal €250 opleidingscheques aanvragen.

Ben je hooggeschoold (je hebt een diploma van bachelor of hoger onderwijs, je hebt een lerarenopleiding of getuigschrift voor pedagogische bekwaamheid behaald, of je hebt studies in het hoger onderwijs voor sociale promotie afgewerkt), dan kom je enkel in aanmerking voor opleidingscheques als je in het kader van loopbaanbegeleiding een loopbaangerichte opleiding wil volgen. Deze opleiding moet dan deel uitmaken van je Persoonlijk OntwikkelPlan (POP). De opleidingscheques vraag je aan bij de VDAB (0800/30 700 of op de site van de VDAB onder Mijn Loopbaan). Deze aanvraag kan je doen tot 2 maand na de start van de opleiding. Je betaalt dan slechts de helft van de kostprijs. De andere helft wordt dan bijgepast door de overheid. Een voorbeeld: je volgt een opleiding die €100 kost. Je vraagt bij de VDAB voor €100 opleidingscheques, maar je betaalt hiervoor slechts €50. Na betaling van €50 aan de VDAB, krijg je voor €100 opleidingscheques toegestuurd. Als je de opleidingscheques hebt gekregen, kan je deze gebruiken voor betaling van je opleiding. Met je opleidingscheques kan je zowel inschrijvingsgeld als extra kosten betalen. Heb je de opleiding al betaald, dan mag je ook nog opleidingscheques bezorgen. Wij zorgen dan voor een terugbetaling op je rekening.

Bijkomende tegemoetkomingen

In bepaalde gevallen heb je nog recht op een bijkomende tegemoetkoming. Heb je geen diploma secundair onderwijs, dan kan je je eigen bijdrage terugvorderen. Ook als je de specifieke lerarenopleiding volgt en je hebt geen diploma hoger onderwijs, kan je je eigen bijdrage terugvorderen als je meer dan 250 euro onkosten hebt per kalenderjaar en als je studie langer dan een jaar duurt.

De aanvraagformulieren kan je vinden op de site van de opleidingscheques van de VDAB.

Kan ik voor alle opleidingen met opleidingscheques betalen?

Het is helaas niet mogelijk om voor alle opleidingen met cheques te betalen. Enkel de opleidingen die erkend zijn in het kader van Betaald Educatief Verlof komen in aanmerking. Deze lijst wordt jaarlijks aangepast en kan je vinden op de site van het Betaald Educatief Verlof.