Vrachtwagenchauffeur: opleidingstraject

Creo biedt een opleiding aan tot het behalen van de vakbekwaamheid van vrachtwagenchauffeur, wat betekent dat wij niet alleen de theoretische aspecten behandelen voor het behalen van het rijbewijs, maar dat wij ook modules inrichten zoals rijtechnieken (met verschillende voertuigcombinaties), onderhoud rollend materieel, goederentransport (met o.m. ADR) en talen.  De opleiding Vrachtwagenchauffeur vindt plaats in avond- en/of weekendonderwijs. 

Na afloop van elke module (en mits slagen) wordt een (deel)certificaat erkend door departement Onderwijs uitgereikt.

De volledige opleiding duurt 560 lestijden en loopt van begin september tot begin juni. Om het certificaat, rijbewijs en vakbekwaamheid op het einde van de opleiding te behalen is het noodzakelijk voor alle modules van deze opleiding in te schrijven. Neem contact op met tim.wittevrongel@creo.be of dimitri.hallaert@creo.be!

Lesmomenten
De theoretische lessen gaan door op maandag-, dinsdag- en donderdagavond. De praktijklessen gaan door op zaterdag om de twee weken.

Belangrijk

Om deel te nemen aan de opleiding moet je in het bezit zijn van een rijbewijs B, tijdig ingeschreven zijn en betaald hebben voor de start van de module.

  • Om een vrachtwagen te mogen besturen heb je een attest van medische geschiktheid nodig. Om dit attest te bekomen moet je ofwel een oogonderzoek ondergaan bij een oogarts gevolgd door een medische keuring in een Provinciale medische dienst ofwel deze beide onderzoeken laten doorgaan bij de medische dienst van het sociaal secretariaat of de arbeidsgeneesheer van uw bedrijf of werkgever. Je dient zo snel mogelijk over dit attest te beschikken (ten laatste op de dag van de aanvang van de lessen).
  • Om te kunnen deelnemen aan de praktische examens dien je de volledige opleiding gevolgd te hebben, met inbegrip van het afwerken van de transport opdracht.
  • De totale kostprijs voor de opleiding is €1600 (€840 inschrijvingsgeld en €760 gebruiksvergoeding). Wie echter meteen voor de volledige opleiding inschrijft betaalt slechts €600 inschrijvingsgeld. Dus in totaal €1360 in plaats van €1600.
  • Onder bepaalde voorwaarden kan je na het slagen in de volledige opleiding een financiële tussenkomst krijgen van het Sociaal Fonds Transport en Logistiek indien je binnen het jaar in de sector tewerkgesteld bent. Meer info vind je op de website van SFTL (http://www.sftl.be/nl/home/).
  • De examens worden afgenomen door een extern erkend examencentrum. De kost van deze examens is niet in de hierboven vermelde prijs inbegrepen. De kostprijs van de examengelden vind je terug bij de documenten hieronder.

Examengelden extern examencentrum

Diploma secundair onderwijs 

De volledige opleiding Vrachtwagenchauffeur leidt in combinatie met het certificaat AAV (TKO) tot een diploma secundair onderwijs.

klik hier voor het stappenplan

Structuurschema van de volledige opleiding vrachtwagenchauffeur

C Tec Vrachtw
Vrachtwagen3

Hou me op de hoogte in verband met het opleidingsaanbod techniek

Wens je op de hoogte te blijven van ons toekomstig aanbod in verband met deze technische module? Laat gerust je gegevens na.